Εποξικές ρητίνες

Κατηγορία:

Product Description

Οι εποξικές ρητίνες είναι ημιδιαφανή ιξώδη υγρά που χρησιμοποιούνται είτε μόνα είτε σε συνδυασμό με ενισχυτικά υφάσματα για την παραγωγή σύνθετων ενισχυμένων δομών. Οι εποξικές ρητίνες είναι θερμοσκληραινόμενα πλαστικά (thermosetting plastic ή thermoset), δηλαδή είναι πετροχημικά υλικά που σκληραίνουν μη αντιστρεπτά. Η σκλήρυνση μπορεί να επέλθει με θέρμανση, γενικά υψηλής θερμοκρασίας εως και 200 °C (392 °F), μέσω χημικής αντίδρασης, ή κατάλληλης ακτινοβόλησης. Τα θερμοσκληραινόμενα υλικά είναι συνήθως υγρά ή ελάσιμα πριν τη σκλήρυνση. Όταν μια θερμοσκληραινόμενη ρητίνη σκληρυνθεί δεν μπορεί να επαναθερμανθεί και να λιώσει σε διαφορετικό σχήμα.

Οι εποξικές ρητίνες, εφαρμόζονται είτε μέσα σε καλούπια ή εξωτερικά στις υφιστάμενες δομές για την ενίσχυσή τους.

Υπάρχουν πολλοί τύποι εποξικών ρητινών, ανάλογα με τις απαιτήσεις των αντικειμένων που παράγονται και ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής που πρέπει να ακολουθηθεί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των εποξικών ρητινών σε σύγκριση με τις πολυεστερικές ρητίνες είναι οι πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές των συστημάτων καθώς και όχι στις εποξικές ρητίνες δεν υπάρχει συρρίκνωση κατά τον πολυμερισμό. Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες και το τελικό αποτέλεσμα πολύ δυνατό, δεν στρεβλώνει, δεν συρρικνώνεται σε βάθος χρόνου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες εποξικές ρητίνες για την κατασκευή καλουπιών από το στάδιο της μορφοποίησης του πρωτότυπου μοντέλου μέχρι το τελικό καλούπι
Επίσης, υπάρχουν συστήματα εποξικών ρητινών τα οποία δεν εκλύουν καθόλου δυσάρεστες οσμές κατά τον πολυμερισμό γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε κατασκευές χόμπι.
Παραδείγματα εφαρμογών: ταχύπλοα σκάφη, αγωνιστικά αυτοκίνητα, τμήματα μέσων μεταφοράς, ανεμογεννήτριες, εφαρμογές αεροναυπηγικής, μοντελισμός, πλαστικοποίηση ξύλινων επιφανειών, πλαστικοποίηση φελιζόλ, αντιοσμωτική προστασία σε σκάφη, δημιουργία εποξικού στόκου κτλ

Τύποι εποξικών ρητινών

Οι εποξικές ρητίνες μπορούν να ταξινομηθούν βάσει των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

 • Αν πολυμερίζονται σε θερμοκρασία δωματίου ή αν απαιτείται «ψήσιμο»
 • Αναλόγως του τρόπου εφαρμογής τους
  • Χύτευση
  • Open Molding/ Hand Lamination δηλ εφαρμογή με το χέρι
  • Vacuum Infusion έγχυση σε κενό αέρα
  • Closed molding κτλ.
 • Αν περιέχουν ή όχι filler

Γενικές Συμβουλές για τη Χρήση

 • Ανακατέψτε καλά την εποξική ρητίνη πριν από τη χρήση.
 • Πολύ σημαντική είναι η αποθήκευση των ρητινών. Αποθηκεύετε πάντα σε δροσερό και σκιερό σημείο. Προσοχή το χειμώνα, αν αποθηκεύετε τις ρητίνες σε κρύο χώρο, μην ξεκινήσετε την εργασία σας κατευθείαν χρησιμοποιώντας την ρητίνη η οποία είναι ήδη κρύα. Αφήστε την για κάποιο χρονικό διάστημα σε θερμό περιβάλλον για να ζεσταθεί και μετά ξεκινήστε την εργασίας σας.
 • Μην αναμιγνύετε μεγάλες ποσότητες εποξικής ρητίνης γιατί κατά τον πολυμερισμό θα αναπτυχθεί μεγάλο εξώθερμο και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης!
 • Ιδανικά οι εποξικές ρητίνες πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι τουλάχιστον 18 βαθμοί Κελσίου. Βέλτιστη θερμοκρασία χρήσης 20-25 βαθμοί Κελσίου. Αν και υπάρχουν κάποιες εποξικές ρητίνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Εάν δεν χρησιμοποιήσετε όλη την ρητίνη σε μία εφαρμογή , σφραγίστε καλά το δοχείο.
 • Οι εποξικές ρητίνες είναι πάντα σε συνδυασμό με το δικό τους καταλύτη, οπότε θα πρέπει να τηρούνται οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Μετά την ένωση των 2 συστατικών της εποξικής ρητίνης, ο χρόνος δουλέματος του μίγματος (geltime) ποικίλλει (διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή) και μπορεί να επηρεαστεί από με τις περιβαλλοντικές συνθήκες , πριν από την έναρξη του πολυμερισμού.
 • Κάλυψη : δεν υπάρχει κανένας κανόνας , διότι εξαρτάται από το πάχος του ενισχυτικού υφάσματος που χρησιμοποιείται. Ένδειξη : 0,3-0,35 κιλά εποξικής ρητίνης απαιτούνται για να εμποτίσουν 1 m2 woven roving 200gr/m2.
 • Οι εποξικές ρητίνες δεν αραιώνονται!
 • Οι εποξικές ρητίνες μπορούν να χρωματιστούν με κατάλληλες χρωστικές ουσίες αρκεί να μην ξεπερνάμε το 10% κατά βάρος.

VIDEOS ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Κάντε click στους παρακάτω συνδέσμους για videos εφαρμογών

 

 

 

 

 

Αγ. Άννης 10 & Π. Ράλλη, Ταύρος 177 78, ΑΘΗΝΑ
210 5443133, 210 5443209, 210 5448036
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00-15:00
info@alfakem.com

NEWSLETTER

FOLLOW US